2012. június 13., szerda

A legbelgább zöldség: a cikória - 1. Cikóriasaláta
Ha megkérdeznétek, mi a "legbelgább" zöldség, kettőt is mondanék: a kelbimbót és a cikóriát. A kelbimbót azért,mert franciául le chou de bruxelles a neve, ugyanis a XIV. században Saint-Gilles-ben, Brüsszel egyik jelenlegi kerületében kezdték először termeszteni. Igaz, ami igaz,elég sok kelbimbót esznek a belgák, de szerintem a pálmát a cikória viszi el.
A cikória, franciául chicon ('sikon') nálunk leginkább kávé formájában ismert, a gyökereit megőrölve pótkávét készítenek belőle. A belgák azonban a levélrózsáját fogyasztják, ez majdnem annyi karotint tartalmaz,mint a sárgarépa. Ráadásul van benne inulin, ami a probiotikumok egyik fajtája, egy növényi rost, aminek emésztése csak a vastagbélben kezdődik meg, ezért az ott élő hasznos baktériumoknak kiváló táptalajt kínál. (inulint tartalmaz a csicsóka, a fokhagyma és a vöröshagyma is).

A cikória egyik legjobb tulajdonsága,hogy egész télen elérhető. Májusban elvetik, aztán novemberben kiássák a növényeket, levágják a leveleket, a gyökereket földdel fedik és az ezután kihajtott leveleket fogyasztják. (akár egy homokkal teli vödörben kivitelezhető a művelet.)

A cikória kicsit furcsa a magyar ízlésnek,nálunk ugyanis a kávét és az Unicumot leszámítva nincs keserű élelmiszer. A cikória pedig keserű. Ha ki akarjuk próbálni, szerintem érdemes a salátával kezdeni, tapasztalataim szerint ebben a formában majdnem mindenkinek ízlik. A majonéz és a lilahagyma édessége jól kompenzálja a cikória ízét. Ha ez ízlik, jöhet a sonkába tekert,sajtos besamellel leöntött párolt cikória, a chicon au gratin, azután a cikória leves, majd a karamellizált cikóriával töltött quiche.

A salátát pirított kenyérrel szoktam tálalni. Ez egy 4 személyes adag.


Hozzávalók:

5 db cikória ( közepes darab)
1 nagy lilahagyma
1 evőkanál mustár (magyar típusú- a belga boltokban douce)
5 evőkanál majonéz
őrölt bors (ízlés szerint)
tej (nem kötelező, a belgák ezzel higítják az öntetet)

A cikóriákat megtisztítjuk, levágjuk azt a végét, ahonnan a levelek erednek. Ezután vékony karikákra vágjuk. A lilahagymát ugyancsak felkarikázzuk (jó vékonyan). Az öntet hozzávalóit összekeverjük és beleforgatjuk a cikóriát és a lilahagymát. Fél órát pihentetjük hűtőszekrényben, utána tálalhatjuk1 megjegyzés:

  1. Hát a magam részéről, saláta ide vagy oda, inkább passzolnám... a másik ilyen az édeskömény, na azt már végképp nem tudom értelmezni

    VálaszTörlés