2015. október 29., csütörtök

Családi programok a hosszú hétvégére - nem csak Halloween rajongóknak

Rengeteg program vár ezen a hétvégén azokra, akik Brüsszelben maradtak az őszi szünetre. A borzongásra vágyóknak nem lehet okuk panaszra, számtalan Halloween tematikájú eseményt rendeznek, amelyekből minden korosztály a kedvére válogathat. Azok se csüggedjenek, akik inkább bojkottálnák ezt az ünnepet, számukra is van néhány ajánlatunk.


Programok Halloween rajongóknak:

  • A Musée d'Art Fantastique 15 éve minden évben megrendezi a Halloween fesztivált, idén október 31 és november 8 között várják a látogatókat. A múzeumban tematikus kiállításokat lehet megnézni, részt lehet venni az elveszett koponyák utáni nyomozásban, 31-én 5 órától pedig szörnyfelvonulást és különböző látványosságokat rendeznek Saint-Gilles különböző pontjain. A teljes program megtekinthető itt
  • A Sortilège park kalandjátékkal várja a gyerekeket október 31-én, illetve november 1-jén, 4-én, 5-én és 6-án. Mesebeli lények kelnek életre az erdőben, a feladat pedig egy a boszorkányt legyőző varázsszerhez való összetevők megtalálása.
  • Az Océade élményfürdőben október 31 és november 6 között minden nap 3-kor vérben lehet fürdeni.
  • A Walibi-ben 13 napon tart a Halloween, több nap éjszaka is látogatható lesz, sőt azokat, akik igazán szeretnének borzongani, október 30-án a Terror éjszakájával várják. A részletes programról itt lehet tájékozódni.
  • Még tart a múzeumok éjszakája is, a november 5-öt kifejezetten a gyerekeknek szentelik, nyolc múzeumot lehet délután 5 és este tíz között meglátogatni. Mindenhol játékokkal, workshopokkal, bemutatókkal várják a gyerekeket.
  • Október 31-én 4 órakor 'horrorisztikus' idegenvezetés indul a Parc Royal-tól. A 3 órás séta alatt életre kelnek Brüsszel szellemei, és mellesleg kóstolók is lesznek.
  • Ha igazi "csokit vagy csalunk" élményre vágyunk, akkor Uccle-ben október 30-án lehet csatlakozni ehhez a csoportos megmozduláshoz.
  • A Hard Rock Café Halloween alkalmából november 1-jén reggel igazi amerikai reggelivel várja a családokat.

Programok azoknak, akik nem vágynak a borzongásra

  • A Bouglione cirkusz visszatért, új előadásuk december 6-ig tekinthető meg az Atomiumnál.
  • A Belvue múzeum jelmezes, nyomozós, föld alatti kincskeresést szervez 4 és 8 év közötti gyerekeknek október 31 és november 8 között.
  • A Coudenbergben november 8-ig tart a Brüsszel 1000 éves történelme kiállítás, ami gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes lehet.
  • Szintén november 8-ig látogatható az űrutazás történetéről szóló interaktív kiállítás
  • Eső esetén kifejezetten jól jöhet egy benti program, a Goolfy világítós minigolfpályái például több helyen is várják az érdeklődőket Brüsszelben és környékén.

2015. október 28., szerda

Napi kisszínes: Hongarije goulash


Szerző: Horák Katalin

Kis füzetet osztogatnak a helyi Carrefour-ban, néhány recepttel a világ konyháiból, a változatosság kedvéért kizárólag flamandul. Osso bucco, thai churry és rögtön az első oldalon: Hongarije goulash.

A tájékozott szerző azzal indít, hogy "bográc"-ban készül, majd közli a titkos receptet. Addig rendben is van, ameddig felforrósítja az olajat és rádobálja a húst (hagyma sehol, de még ez is belefér). Ezután viszont meglepő fordulattal belehajít gombát, répát, hagymát, egy kis paradicsompürével és marhaalaplével komplettírozza és készre főzi röpke 2 óra alatt.
Tálalási javaslat: pár szál snidling a tetejére.
Tipp: ha a leve túl híg lenne, egy kis kukoricakeményítőt keverjünk el vízzel, az majd besűríti.

De legalább a "jó étvágyat!" hibátlanul írták a végén....

Ui. Aki el akar mélyedni a külföldi gulyásirodalomban, a témáról szóló kutatásaimat itt osztottam meg.




2015. október 27., kedd

Tengeri szörnyek a piacról 1. - Hogyan készítsünk polip-carpaccio-t?








Szerző: Horák Katalin

Sok polipot ettem már: kicsit-nagyot, rágósat-puhát, roston sütve-paradicsomosan. Őszintén? Annyira nem ízlett. De mindig nézegettem a piacon a halasnál, hogy ki kéne egyszer próbálni, hátha mégis...
Két hete vendégség volt nálunk és férjem látott egy képet egy olasz szakácskönyvben : polip-carpaccio. Na ilyet csináljak. A carpaccio hajszálvékonyra szeletelt hús, hal, zöldség megöntözve fűszeres öntettel. Ettem én már marhahúsból, cukkiniből, de polipból soha. El nem tudtam képzelni, hogy lehet tömöríteni és szeleteket vágni belőle.

Végül elszántam magam és az Abattoir-on vettem egy másfél kilós polipot, ő van a címlapon.
Ez egy Ikeás fadeszka, 50cm x 30 cm-es, így jól láthatók az állat méretei. Hatalmas.
Kicsit lemostam, azután felforraltam a páclevet és beledobtam. Ekkora lett szegény:


Másfél órai főzés után a polip vajpuha lett. Kicsit lehűtöttem és megtisztítottam. Az a lényeg, hogy a vörös "bőr" nagy részét le kell húzni róla, ez könnyen megy (kicsit olyan, mintha a főtt csülök kövérjét pucolnánk le..). Ezután levágtam a lábakat, a fejről pedig mindent lepucoltam, ami nem volt fehér: csőrt, szemet, barnát. És ezután jött a legérdekesebb rész: félbe vágtam egy 1,5 l-es PET-palackot és az alsó részbe betömködtem a polipot (ott, ahol homorú, összegyűlt a lé, de azt többször kiborítottam). 




Miután minden hús bekerült, lefedtem egy darab folpackkal. Kerestem egy akkora konzervet (ez egy 800 grammos ananászkonzerv volt) ami tökéletesen illeszkedett a PET-palack tetejére és ezzel lepréseltem a polipot. Egy napot állt a hűtőben, ezalatt teljesen megszilárdult.
Van egy szeletelőgépem, tálalás előtt ezzel vágtam hajszálvékonyra, de egy éles késsel is könnyen elvégezhető művelet. 



A szeleteket tányérra helyezzük és meglocsoljuk az öntettel. Nagyon-nagyon finom, még azok is szeretni fogják, akik a halat és a tenger gyümölcseit nem szeretik. 

Hozzávalók:

egy 1kg-os polip (bébipolip nem jó, mert nem kocsonyásodik)
1 szál sárgarépa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis darab zeller vagy két szárzeller
2 dl fehér bor
só, 5 szem bors

Az öntethez:

 0,5 dl extraszűz olívaolaj
egy kis csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
fél citrom leve

A megmosott polipot annyi vízzel öntjük fel, ami éppen ellepi. Ezután a polipot kivesszük a vízből, a vizet pedig felforraljuk egy evőkanál sóval, a megtisztított zöldségekkel (a hagymákat, répákat félbevágjuk) és a borssal.  A forró vízbe dobjuk a polipot, hozzáöntjük a bort. Másfél- két órán át főzzük takaréklángon.
Ezután a fent leírtak szerint járunk el.
Az öntethez apróra vágjuk a fokhagymát, a petrezselymet, kicsit megsózzuk, hozzáadjuk az olívaolajat és a citromlevet.


2015. október 25., vasárnap

Brüsszel egykor és most - mesélő képeslapok

Szerző: Pápai Mónika

Brüsszel városfejlesztési politikáját lehet kritizálni, de az tagadhatatlan, hogy a város képe elképesztő gyorsasággal változik. Sajnos ezt leginkább akkor érezzük, amikor valamit lezárnak építkezés miatt, főleg, ha az a valami aztán hónapokig (esetenként évekig) lezárva is marad. Érdekes megnézni, hogy a híres helyek (a Jourdan, a Flagey vagy épp a Rogier) hogy néztek ki a múltban, illetve hogy mely épületek állták ki az idő próbáját, és melyek estek áldozatul a háborúnak vagy épp a modernizációnak. A Grand Place például szerencsére semmit sem változott, de találtam olyan helyet is, ahonnan egész utcák tűntek el. Jó nézelődést!

(Amennyire a google maps engedte, igyekeztem ugyanabból a szögből megmutatni a helyet.)

A Parc Cinquantenaire a Schuman körforgalom felől


A Chasse kereszteződés az Auderghem felől




A Place Jourdan




A Place De Brouckère




Az Avenue de Tervuren a diadalív tetejéről



A Grand-Place
Az Avenue Louise a Place Stéphanie felől


Az egykori Sainte-Gertrude templom Etterbeek-ben


A Porte de Hal a Chaussée de Waterloo felől


A Palais de Justice

A Porte de Namur



A Sainte-Gudule templom


A place Royale

A place du Grand Sablon
A Place Rogier

Place Flagey


2015. október 23., péntek

Un lait russe, s'il vous plait, avagy kérek egy orosz tejet...

Kávét rendelni nem túl bonyolult Belgiumban. Vagy mégis?
Ha eszpresszó-t rendelünk, akkor jó eséllyel valóban egy erős szimpla jön, cukorral, tejszínnel és mellé a kötelező pici süteménnyel vagy pralinéval.
Ha csak egy café-t, akkor borzadalom is érkezhet: filteres híg lötty, gyenge amerikai típusú kávé.
Bonyolultabb történet a capuccino - ez lehet teljesen korrekt, tejhabos, olasz típusú kávé, de kifoghatunk tejjel felöntött meleg valamit sok cukorral.
És most jön a nagyágyú: a tejes kávé.  A logika úgy diktálja, hogy café au lait  ('kafé o lé') -t, azaz kávét tejjel rendeljünk. Brüsszelben általában megértik, és hoznak egy fele kávé-fele tej tejeskávét vagy kávét és kis edényben tejet hozzá.
De ha biztosra akarunk menni, akkor lait russe-t ('lé rüssz'), azaz tükörfordításban orosz tejet kell kérni. Ez a tejeskávé hivatalos neve.
Legalábbis Namur-ben ez a varázsszó. A katedrális melletti kávézó kocsma tulajdonosa, miután tejeskávé gyanánt kihozott egy nagy eszpresszót egy kis gyári tejszínnel, felvilágosított bennünket, hogy itt bizony, ha tejeskávét akarunk kérni, akkor az csakis lait russe.
És hogy hogyan kell igazi kétfázisú tejeskávét csinálni? Hát így:

2015. október 22., csütörtök

Belgium dobogós a legegészségtelenebbül étkező nemzetek toplistáján

Szerző: Pápai Mónika

De ne örüljünk hamar, mi magyarok még így is megelőzzük. A befutók: Örményország, Magyarország és Belgium.

A LEGJOBBAN ÉS LEGROSSZABBUL TÁPLÁLKOZÓ ORSZÁGOK LISTÁJA

 Legegészségesebb:
1. Chad
2. Sierra Leone
3. Mali
4. Gambia
5.Uganda
6. Ghana
7. Ivory Coast
8. Senegal
9. Israel
10. Somalia
 Legegészségtelenebb:
1. Armenia
2. Hungary 
3. Belgium
4. Czech Rebublic
5. Kazakhstan
6. Belarus
7. Argentina 
8. Turkmenistan
9. Mongolia
10. Slovakia  










Engem személy szerint meglepett ez a statisztika, mert szinte biztos voltam benne, hogy a belgák sokkal egészségesebben táplálkoznak mint a magyarok. Én például sokkal több zöldséget és halat eszem, mióta Belgiumban élek, ezért elgondolkodtatott, hogy mégis minek köszönhető ez az eredmény, mert azért mégiscsak igazságtalan lenne az egészet a sült krumplira meg a gofrira kenni. Elkezdtem egy kicsit jobban beleásni magam a dologba, és rájöttem, hogy a belga konyha tényleg nem is annyira egészséges, mint amilyennek első látásra tűnik.

Nézzük csak meg a leghíresebb belga ételeket. A carbonnade például gyakorlatilag megfelel a mi marhapörköltünknek. A waterzooi egy zöldséges csirkeragu tejszínnel dúsítva. A rakott cikóriát szintén sűrű tejszínes szószban, sajttal sütik. A liège-i húsgombócot édes szósszal öntik le, aminek az alapja az émelyítően édes liège-i szirup, ami olyan borzasztónak tűnik, hogy csakis az ördög műve lehet. És akkor még nem beszéltem azokról a húsételekről, amelyeket söralapú szószokban főznek meg, amiből ugye errefelé igencsak nagy a választék. Szósz, szósz, szósz mindenen!

Flamand carbonnade


A moules frites-nek (kagyló sült krumplival) már a nevéről lerí, hogy egészségtelen, és habár az előző bejegyzésemben igyekeztem megdönteni a belgákkal kapcsolatos előítéleteket, tény és való, hogy ezeket a nehéz szószos ételeket nem lehet mással enni, csak sült krumplival. Esetleg krumplipürével, de csak akkor, ha baconnel van dúsítva. A belgák amúgy nagyon furfangosak tudnak lenni, ha baconről van szó: szinte észrevétlenül csempészik bele az ételeikbe. Ott van például a zöldbabos, krumplis liège-i saláta, (eddig rendben is lenne), diszkréten megszórva pirított baconnel. Vagy sült szalonnával, ami azt illeti, mert nevezhetjük akárhogy, azért, lássuk be, mégiscsak arról van itt szó.

Liège -i saláta


És akkor még nem beszéltünk az édességekről. Ha valaki azt hitte, hogy a belgák tudománya ezen a téren kimerül a csokiban és a gofriban (nem mindegy, hogy liège -i avagy brüsszeli), az nagyon téved. Rengetegféle kekszük, kalácsuk, tortájuk és aprósüteményük is van, bizonyítva, hogy a belgák igen leleményesek tudnak lenni, ha cukrot és vajat adnak a kezükbe.

Craquelin briós


Hogy az adatok tényleg amiatt kedvezőtlenek-e, mert a belgák legkedveltebb ételei természetüknél fogva egészségtelenek (csakúgy mint a magyar ételek), azt nem tudom, mindenesetre érdekes, hogy a 'nyugati' világból egyedül Belgium került fel az összesített tízes listára. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy ha az egészséges vs. egészségtelen ételek fogyasztásának arányát nézzük, Belgium akkor is a negyedik legrosszabb eredményt érte el, Magyarország viszont be sem került az első tízbe.

A globális felmérést 197 országban végezték el, 4,5 milliárd ember bevonásával 1990 és 2010 között. 10 egészséges (pl. gyümölcs, tej, rostok) és 7 egészségtelen (cukrozott ital, zsír, só) étel fogyasztását vizsgálva állították fel a rangsort.

Forrás: Daily Mail

2015. október 20., kedd

Milyenek a belgák I. - Hercule Poirot, pisilő kislány és vízbe fojtott cicák

Szerző: Pápai Mónika



'Excusez-moi, én belga vagyok,' javítja ki a briliáns belga detektív, Hercule Poirot végtelen türelemmel mindazokat, akik tévedésből franciának gondolják. Agatha Christie jól látta: a belgákat gyakran hiszik franciának, hollandnak vagy éppen németnek (ha elég távolról nézik őket), ami már önmagában is sokat elárul magáról az országról, mint ahogy az is, hogy a világ talán egyik legismertebb belgája egy fiktív karakter, akit ráadásul egy angol írónő álmodott meg.
Tekintsük át, hogy mi okozza ezt a nagy zűrzavart. Belgium három markánsan elkülöníthető csoportra oszlik: északon élnek a hollandul beszélő flamandok, délen a franciául beszélő vallonok, keleten pedig van egy kisebb németül beszélő közösség. Ráadásul, csak hogy a helyzet még tovább bonyolódjon, az elvileg kétnyelvű, gyakorlatban viszont inkább francia főváros, látszólag minden logikát nélkülözve, szépen beágyazódik a flamand terület déli részébe.

Négynyelvű üdvözlőtábla Brüsszel határában

Teljes a káosz minden téren, ám úgy tűnik a népeket ez nem izgatja túlságosan. Egyszer például 541 napig nem volt kormánya az országnak. És mit tettek az emberek? Természetesen az utcára vonultak! Akkor rendezték meg ugyanis a kagyló és sült krumpli fesztivált. Még merje valaki azt állítani, hogy a belgák nem képesek egységet alkotni!
Amúgy az, hogy a világ túlnyomó részén a sült krumplit French fries-ként ismerik, a legkevésbé sem befolyásolja a belgákat abban, hogy sajátjukként tekintsenek eme kulináris mirákulumra. Annál, hogy a belgák vagy a franciák találták-e fel, már csak azt lenne nehezebb eldönteni, hogy a tyúk volt-e előbb vagy a tojás.
A belga nép egyik legcsodálatraméltóbb tulajdonsága egyébként az, hogy képesek önkritikát gyakorolni és kifigurázni saját magukat. Ez utóbbi képesség elsajátítására igencsak szükségük is volt, miután egy 58 centiméter magas pisilő kisfiú szobrát tették meg fővárosuk jelképének. A szobor - nevezzük az egyszerűség kedvéért így - mind a mai napig állandó gúny tárgya. És mit csinálnak a belgák? Ahelyett, hogy megsértődnének, ünnepélyes ceremónia keretében folyton idétlen ruhákba öltöztetik, sőt, az egyenjogúság jegyében, elkészítették a szobor nőnemű párját is, az átszellemült arccal guggolva pisilő kislányt, aki a Jeanneke Pis nevet kapta. És mivel a belga alapos nép, aki nem szereti a félmunkát, elkészült Zinneke Pis is, a pisilő kutya. Augusztusban ugyan elütötte szegényt egy autó, de ha lehet hinni a szobrászának, már szépen javul az állapota, így hamarosan újra teljes lehet ez a fölöttébb bizarr kis kollekció.
A Zinneke amúgy kóbor állatot jelent, és a tény, hogy a brüsszeliek Zinneke-ként utalnak saját magukra, megint csak a belgák sajátos humorérzékéről ad tanúbizonyságot. Különösen, ha utánanézünk, hogy honnan is ered ez a kifejezés. Nos, volt egyszer Brüsszelben egy Senne (brüsszeli dialektusban Zinneke) nevű folyó. A városban a XVI. század elején annyira elszaporodtak a patkányok, hogy a lakosok elkezdtek macskákat telepíteni a városba. Arra ekkor még nem számítottak, hogy a macskák keveredni fognak egymással, sőt szaporodnak is. Később aztán, amikor már elviselhetetlenné vált ezeknek a mindenféle jöttment, keverék cicusoknak a száma, a leleményes brüsszeliek kénytelenek voltak néhányat belefojtani a Zinnekébe. A szükség nagy úr, ahogy mondani szokták.
És, hogy miért nevezik magukat a brüsszeliek Zinnekének? A város sokféleségére, multikulturális és kozmopolita jellegére utalnak vele, ami a különböző kultúrák, nyelvek és etnikumok keveredésének köszönhető.
Brüsszel tagadhatatlanul sokszínű, a sok színnel viszont az a baj, hogy ha összekeverjük őket, akkor a végén mindig valami jellegtelen barnásszürke izét kapunk eredményül. Valahol érthető is, hogy a flamandok és vallonok nem akarnak ugyanerre a sorsra jutni, és időről időre elgondolkodnak azon, hogy talán mégiscsak jobb lenne nekik külön. Az elgondolásnak csak egyetlen aprócska hibája van: ahhoz a jellegtelen barnásszürke izéhez mind a ketten foggal-körömmel ragaszkodnak.

"Szerintem a vallonoknak és a flamandoknak soha nem kéne elválniuk a közös gyerekük miatt!!!"