2012. június 22., péntek

Brüsszeli piacok - Az Abattoir (Anderlecht)




Gyerekkoromban utáltam a piacokat. Nagymamámmal fél 8-kor indultunk a körülbelül negyed órányi járásra levő piacra, de ezt a távot sokszor egy óra alatt teljesítettük. Percenként álltunk meg, mert mindig jött valaki: rokon, barát,ismerős, aki elmondta, mi történt vele a héten illetve mi történt mindenki mással. Emellett kötelességszerűen bemutatták a kosarukat,hogy mire sikerült szert tenniük a piacozás során. Mire beértünk a piacra, egész pontos képet kaptunk arról, hogy kinél mi olcsó, miből lehet alkudni. Újabb 1 óra volt,mire minden kofát végigjártunk,alkudtunk és mindent beszereztünk.

A brüsszeli piacokon legalább annyi időt eltöltök, mint régen a kicsi körmendin. Csak a beszélgetések hiányoznak. De ha hetente jár az ember, itt is megtalálja az ismerős árusokat és ami még meglepőbb, azok is megismerik őt. 

Jelenlegi kedvenc piacom az Abattoir. Anderlechtben, Brüsszel egyik főleg maghreb bevándorlók által lakott kerületében található. Az eladók és a vevők nagy része is ebből a negyedből kerül ki.

Miért érdemes az Abattoir-ra menni? Húsért. Az abattoir ugyanis vágóhidat jelent. De ha máshogy nem, a fájdalmasan röfögő, bégető, bőgő állatok látványától előbb-utóbb kiderül a meztelen igazság: húsgyárban vagyunk.

Ennek megfelelő az áru is: láthatóan friss és szép. A húscsarnokba belépve nyáron halálra fagyunk,de télen a -7 fokban kellemesen meleg volt. Az első soron jobb oldalt érdemes sertéshúst venni. Az én kedvencem a filigrán hölgy a sarokban. Minden van nála, ami egy jó kocsonyához vagy körömpörkölthöz kell. Itt láttam egyedül dagadót és van nála lapocka (épaule) is. Bőrös, jó vastag zsírréteggel, úgyhogy lehet otthon folytatni a mészároskodást. (töpörtyűt is süthetünk belőle). Belgiumban máshogy bontják a disznót,mint nálunk, úgyhogy ez ritkaság. Tart darált húst is-csak disznóból, ami szintén ritka, mert itt mindig marha- vagy borjúhússal keverik. Vigyázni kell az ízesítésnél, mert ez is sós, mint minden itteni darált hús. Néha a szupermarketekben találni sótlan darált húst, de ezt külön jelzik is (non salé).


A nénivel szemben levő pultnál feltétlenül kóstoljuk meg  a véres hurkát. Ha ezzel végeztünk, a sor végén, szemben szép marhahúst vehetünk. Szert tehetünk egy füstölt csülökre is, ha ennénk egy jó 
bablevest. Vehetünk orjacsontot is, egy húsleveshez jól jöhet.


A középső sor nagy örömet szerezhet a pacalkedvelőknek, de hátul azért van egy-két dolog, amit én már nem szeretnék megkóstolni.

Az utolsó sorban van a kedvenc pultom, az Ali boucherie, aki halal-húsokat árul. Bárányhúst, merguezt (bárányhúsos kolbászt), sárga és zöld (currys és kelkáposztás) kolbászt kiváló minőségben. Gyakran veszek keftát (marokkói ízesítésű darált bárányhúst), amiből vagy tajine keftát készítek vagy megsütöm faszénen. Az eladók nagyon kedvesek, de van amelyiknek kissé hiányos a francia tudása-célszerű a kezünkön is mutatni,miből mennyit szeretnénk.






Velük szemben az ínyencek ököruszályt (marhafarok), borjúlábat, vehetnek, de itt érdemes beszerezni a borjúpörkölthöz valót is (blanquette de veau).







Kilépve  a csarnokból  egzotikus zöldségeket vehetünk, pl.sütnivaló banánt, pakchoy-t. De ha olthatatlan vágyat érzünk, hogy megkóstoljuk a yamgyökeret - amit nyakra-főre evett Scarlett O'Hara az Elfújta a szélben - itt a remek alkalom.




Ezután belevethetjük magunkat a négy évszak gyümölcs-zöldség kínálatába.


Minden van. Csak meggy nincs. Meg fehérrépa. Sóska akad néha: egy-két maroknyi. Van magyarszerű zöldpaprika Marokkóból, csípős zöldpaprikaszerű nem csípős zöldpaprika is akad és bébitök is. Marokkói származású ismerősöm mesélte,hogy először alig hitte el, hogy ez a sok áru majdnem mind Marokkóból származik, mert ott sosem látnak ilyen szép zöldségeket. (Marrakesht megjárva igazat kell adnom neki.)



Az árusok vidámak,kedvesek. Kóstolni lehet,válogatni szabad (csak a cseresznyét nem engedik, az ugyanis aranyárban van). "Ez a dinnye a kertemben termett, kóstolja meg!" kiabálja a kedvenc dinnyésem. Aztán hozzáteszi: "A hetediken emeleten ". Legközelebb megint náluk vásárolok, de most másik eladó van. " Ez a dinnye a kertemben....." Mire befejezem én: " A hetediken". Rám mered: "Honnan tudja?" 

A zöldségeseket elhagyva megérkezünk a halcsarnokba. Van itt mindenféle ismert és ismeretlen hal, rák, polip, kagyló, tintahal, csiga. Kérés nélkül is megtisztítják,amit kérünk, de ha kérjük, akkor biztosan.


A halszagot letudva induljunk el a román húsbolt felé, ugyancsak szag, bocsánat-illat után. Kolozsvári szalonna,cserkészkolbász.... Amikor a hentes meghallja, hogy magyarok vagyunk, felcsillan a szeme: Karácsony János, Presser Gábor mondja áhítattal. A frankfurti virsli fölött megemlíti még az Omegát is.



A halcsarnok végén még egy román bolt van: itt szoktam venni branza de oaie-t, azaz juhtúrót a sztrapacskához és rendes túrót, branza de vaca-t. Van kaskavál (füstölt sajt), réteslap és tejföl is.

Visszatérve a zöldséges részre érdemes olajbogyót is beszerezni, de ugyanott árulnak rizottórizst, babot, lencsét és pattogatnivaló kukoricát.




Ha rengeteg az időnk és van ilyen irányú vadászszenvedélyünk, a turkálókban Dior ingre vagy Burberry ballonra bukkanhatunk potom pénzért szerencsés napokon.

Ezen kívül minden van a horgolt babacipőtől kezdve a nagymama kredencén át a kabinbőröndig. A minőség kérdéses...

A piacon,ahová főleg kerekes bevásárlókocsival szokás menni, parkolni is lehet. A helyi folklórhoz tartozik, hogy bedobjuk a 2 eurot a parkolásért, felmegy a sorompó, rálépünk a gázra... és azonnal ránk tapad valaki, akinek nincs kedve fizetni. 

Az Abattoir pénteken, szombaton és vasárnap 7-15 óráig van nyitva. Ünnepek általában nem érintik a nyitvatartást, de azért jobb tájékozódni.

Cím: Rue Ropsy-Chaudron 24.
        1070 Bruxelles

4 megjegyzés:

  1. Jo írás tetszik! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Imádom a piacokat én is. Az egy külön program számomra. Voltam én is Belgiumban, ki nem hagytam volna...

    VálaszTörlés
  3. No, ez nagyon tetszett, lekötött, mint egy kis novella.

    VálaszTörlés
  4. Tomi: Köszönöm!
    Illéskrisz: Írok majd a Midi-ről is,az is nagyon érdekes
    Kisildi: Ilyen formában tervezem a többit is: iskoláról, belgákról,mindenről, ami más,mint nálunk

    VálaszTörlés