2012. július 6., péntek

A kriek - avagy a nagy meggysör-teszt





Az első meggysört jó pár évvel ezelőtt kaptam ajándékba és őszintén megmondom, fogalmam sem volt róla, hogy létezik ilyen ital. Viszont ízlett. Arra már nem emlékszem, milyen márkájú volt,már csak azért sem, mert azt hittem, ez A MEGGYSÖR. Aztán  Brüsszelben szembesültem vele, hogy a "sarki boltban" is legalább 3 féle sorakozik a polcokon, a Carrefourban (ez a helyi hipermarket) pedig egész pontosan 10 félét találtam: a fadugós különlegességtől kezdve a halal meggysörig sokféle variációban létezik. 

Kicsit utána néztem a meggysör készítésének, ugyanis eleinte azt sem tudtam eldönteni,hogy cseresznyéből vagy meggyből készül. A belga neve "kriek" (ejtsd:krik), ez flamandul cseresznyét jelent. A címkén is mindenütt "cerise", vagyis cseresznye szerepel, a meggyre viszont a cerise du nord (északi cseresznye) kifejezést használják a meggybefőttön. Utóbbi tényleg meggyből van  és ez azért érdekes,mert én még nyers meggyet nem láttam Belgiumban. Csak arra tudok gondolni, hogy a meggy megy a sörbe.... A meggysört ugyanis eredetileg a Schaerbeek-i (Brüsszel egyik kerülete) "savanyú fekete  cseresznyéből" készítették , ami szerintem valószínűleg meggy lehetett.  Ezek a fák azóta kihaltak és most importálják a hozzávaló meggyet. 

A kriek lambikus sör. A lambikus szó a latin alambic (desztilláló lombik)) szóból ered. Tulajdonképpen arról van szó,hogy készítenek egy hagyományos száraz,kicsit savanyú sört egy speciális eljárással és ehhez adják a friss meggylevet.

És rögtön itt a lényeg: az,hogy melyik meggysör lesz a kedvencünk azon múlik, hogy szeretjük-e a sört.. 
Ha nagyon szeretjük,akkor olyan kriek-et kell keresnünk, ahol a lambikus vonal dominál, ha viszont nem, akkor a gyümölcsösebb varációkat kell választanunk. Érdekes volt a hat különböző meggysörrel elvégzett teszt eredménye: a két tesztelő férfinek az a három sör ízlett,aminek alacsony volt a gyümölcstartalma, a két nő viszont egyértelműen a meggyesebb ízre szavazott. Mielőtt részletekbe bocsátkoznék, azért annyit hadd javasoljak, hogy nagyon "sörös" barátokkal ne is kísérletezzünk. Náluk ez a "meggy Márka" kategória. (a kivétel erősíti a szabályt...)

Most pedig következzen a teszt.  Hat sört kóstoltunk két férfi és két női kóstoló felállásban. Kezdjük először a női kategória 3 nyertesével:

1. Lindemans

Nagyon meggyes, gyönyörű a színe,nem keserű. Habja rózsaszínű. A gyümölcstartalom 25%,az alkohol tartalom 3,5%. Nem véletlen,hogy a világ öt legjobb gyümölcssöre közé választották és sorra nyeri a díjakat. Egyértelműen ez a legfinomabb.

St. Louis Premium Kriek

Ez is nagyon gyümölcsös. A színe halványabb,mint az előzőé,ezért került a második helyre. Ne szagolgassuk,mert kicsit furcsa az illata és ettől nehéz elvonatkoztatni. Ha van időnk,nézzük meg a gyártó honlapját - nagyon igényes és szellemes. A gyümölcstartalom 25 %,az alkohol-tartalom 3,2%.

3. St.Louis Kriek

Még ez is gyümölcsös kategóriába tartozik,de érezhetően kevesebb van benne,mint az előzőben. A gyümölcstartalom 15%,az alkohol tartalom 4,5%



A férfi kategória nyertesei

1.Mort Subite Kriek

A gyümölcstartalom 10 % , az alkohol tartalom 4,3%. Kesernyés, de még a gyümölcsöt is érezni benne. A színe szép,de nem túl sötét.


2. Timmermans Kriek

Nemes egyszerűséggel a világ legjobb meggysöreként hirdeti magát a címkén,de ez a férfiak szerint sincs így.
Van egy jellegzetes keserűmandulás mellékíze,ami sokat ront rajta, pedig relatíve magas a gyümölcstartalma: 13,5%, az alkohol-tartalma pedig 4%.

3.Belle vue

Mindenki szerint ez a leggyengébb ital, keserű meggyszörpre emlékeztet. Mindössze 8,5% a gyümölcstartalma, az alkohol viszont 5 %, tehát ez a legerősebb.





A képen látható sörök balról jobbra: Lindemans, St.Louis Kriek prémium, St. Louis Kriek, Mort Subite Kriek, Timmermans, Belle vue

És végül egy friss hír: 7 év után először találtam meggyet az Abattoir-on. Egy ládával hozott egy flamand őstermelő, de azt mondta, rajtam kívül még nem kellett senkinek. Úgyhogy egy kiló meggyet megmentettem a kriek-ké válástól és bár nem üti meg a mi meggyünk szintjét, rég örültem gyümölcsnek ennyire..

4 megjegyzés:

  1. Hihetetlen, hogy micsoda önfeláldozásokat tesztek pusztán a blog kedvéért :-) Söröket kóstolgatni? Mindent az olvasóért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legközelebb egyéb gyümölcssörök jönnek és szívesen látunk új kóstolókat is!

      Törlés
  2. A kedvencem (!) tök jó még olvasni is róluk...!:)
    Sajnos még csak ezekből 2-3félé ittam, szívesen kóstolgatnám a többit is!

    VálaszTörlés
  3. Erika, ha szereted a meggysört,akkor egyszer próbáld meg a málnasört is. Nagyon finom!

    VálaszTörlés