2012. május 29., kedd

Les frites- A híres belga sült krumpli

Ha igazán jó belga frites-t, azaz sült krumplit akarunk sütni, akkor máris indulhatunk marhafaggyút keresni. Igen, marhafaggyút. A frites igazi zamatát ugyanis ez, a "Le Blanc de Boeuf" (szószerinti fordításban a 'marha fehérje') adja meg. Lehet persze lózsírban is sütni,de ez még ritkább. A legtöbb helyen maradnak az olajnál, a legjobb a földimogyoró olaj.

Ha a zsiradékproblémát megoldottuk, már csak megfelelő minőségű krumplit kell találni és kezdődhet a sütés. A krumpli ne legyen túl lisztes, de újkrumplival se kísérletezzünk. (A belga boltokban lehet kapni speciális frites burgonyát.)

A meghámozott, hasábokra vágott krumplit (1 cm vastagságú legyen) háromszor átmossuk vízben. Utána negyed óráig szárítjuk papírtörlőkendőn.

Az olajat 150-160 fokra melegítjük és kis adagokban 10 percig sütjük a krumplit. Ezután kivesszük és lecsepegtetjük.Végül az olajat 180 fokra melegítjük és újra átsütjük kis adagokban a krumplit, amíg aranysárga nem lesz. Nedvszívó papírtörlőkendőre szedjük, sózzuk és forrón tálaljuk.

Akinek nincs kedve ennyit szórakozni, az sétáljon el a Place Jourdan-ra a Maison Antoine-ba és vegyen magának egy jókora adagot. Régen a belga származású Johnny Hallyday, akit francia Elvisként is emlegetnek, szintén itt fogyasztotta el napi frites-jét. (aki nem ismeri, jó alkalom, hogy a Hey Joe-t meghallgassa franciául itt. Brutális.)

A frissen vásárolt krumplival be lehet ülni bármelyik kocsmába, ha mellé rendelünk egy sört is.

A másik híres, éjszaka is nyitvatartó frites-áruda a Place Flagey-n található. Az adagok hatalmasak, a kicsivel is jóllakhatunk. (2 euro-2,30 euro a nagy). Szószokból nagy a választék, a recepteket itt találhatjuk meg. Szerintem az andalúz a legjobb, ami egyébként ismeretlen Andalúziában, igazi belga specialitás. (paradicsomos majonéz csípős paprikával). Mellesleg a belgák szerint a bolognai spagetti is belga specialitás. Ami lehet, hogy így is van, ilyen bolognait Bolognában egészen biztosan nem csinálnak.....


2 megjegyzés:

  1. Tök jó, hogy elkezdted ezt, Kati! Esetleg betársulok egy-két írással, mit gondolsz?

    VálaszTörlés