2014. szeptember 10., szerda

Egy igazi belgaság: Fehérboros, fokhagymás, tejszínes kagyló




Moules frites, azaz kagyló sült krumplival. Szeptemberben a belga éttermekben megjelennek a jellegzetes kis fekete fazekak, tele fekete kagylóval. A kagyló Hollandiából érkezik, csekély 57 millió kg-ot tenyésztenek évente, elsősorban Zéland-on. Valaha halászták, de rátértek a biztosabb módszerekre.
Kagylót enni a néphit szerint csak az R-betűs hónapokban szabad, kevésbé megengedő belgák a "-bre " végződéshez ragaszkodnak, (szeptembertől decemberig) A szakértők viszont azt mondják, hogy csak a szaporodási időszakot kell kihagyni, vagyis júliustól áprilisig együnk kagylót.
Vagy ne együnk. Első alkalommal fokhagymás, tejszínes változatban kóstoltam és nagyon ízlett. Másodszorra a Grand Place környékén, a Chez Leon-ban, de ez az élmény csak rossz álmaimban jöjjön elő. A kagyló akkor jó, ha friss, ebben viszont száraz, összepöndörödött volt a hús, erős túlzás lett volna puhatestűnek nevezni. Évekig rá sem bírtam nézni.
Tegnap a Carrefour-ban vásároltam, ahol egy pult tele volt kagylóval, a hozzávaló zöldségekkel és mártásokkal és olyan őszinte lelkesedéssel válogattak a belgák, hogy én is kedvet kaptam hozzá. Igaz, csak ketten ettünk belőle, de egy friss baguette-tel elfogyott 2 kg, mármint a benne levő mind a 30 dkg kagylóhús. A kagyló legalább annyira szaporátlan étel, mint az articsóka. Amiről nemsokára szó esik a blogon, hiszen szezonja van annak is. Meg a friss, tejes csemegekukoricának, úgyhogy aki teheti, ne hagyja ki.
Most  pedig jöjjön a kagyló receptje, főételként kalkulálva. Kis fekete fazekam nem lévén két nagyobb lábosban főztem:kettéosztottam a boros-tejszínes levet.

Hozzávalók két személyre:

2 kg fekete kagyló
1 nagy vöröshagyma
4 szárzeller 
4 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor 
3 dkg vaj
1 csokor petrezselyem (opcionális)
só, bors


A kagylót megmossuk (ne legyen homokos), amelyik nyitva van, azt kidobjuk. Ha van szakálla, leszedjük. A vajon megfuttatjuk az apróra vágott szárzellert,az apróra vágott vöröshagymát és az ugyancsak apróra vágott fokhagymát. (takaréklángon kb.5 perc). Ezután hozzáöntjük a bort és a tejszínt. Kicsit megsózzuk és borsozzuk. 2 percig forraljuk, majd hozzáöntjük a kagylót. Lefedjük a lábosokat és 5 percig főzzük erős tűzön a kagylókat. A kagylók kinyílnak (közben kevergessük, hogy egyenletesen érje őket a lé), amelyik zárva marad, azt kidobjuk. A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Az első kagylót felnyitjuk és a héj egyik felével kanalazzuk ki a többi kagylót a héjából.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése