2012. május 29., kedd

A bábszínházas kocsma - Théâtre de Toone



Még mielőtt valaki azt hinné,hogy egy kocsmáról kocsmára vándorló iszákossal van dolga,leszögezem, hogy pusztán a jó szándék vezet, hogy néhány érdekesebb helyet bemutassak a sörkedvelőknek. Ugyanis az egyik leggyakoribb kérdés: hol igyunk meg egy sört?

Brüsszel egyik leghangulatosabb szórakozóhelye a Theatre de Toone. (Rue du Marché aux Herbes 66.) Tulajdonképpen ez egy marionett bábszínház, ahol előadásokat tartanak, és nem mellesleg folyamatosan üzemeltetnek egy kocsmát.



A legrégibb Toone, Antoine Genty 1804-ben született Brüsszelben és 1830-ban alapította meg Toone dinasztiát, amely nevét az Antoine név rövidítéséből kapta. Ő indította az első marionett-előadásokat Brüsszelben, majd halála után jött a II. Toone, aki továbbvitte a hagyományokat. Nem rokonok, hanem a mindenkori arra érdemes bábművész veszi át a címet. A jelenlegi VII. Toone 2003-tól vezeti a színházat. Klasszikus történeteket játszanak: A három testőrt, Lagardere lovag történetét, jelenleg a Tell Vilmos van műsoron.Több nyelven is játszanak: franciául, flamandul,angolul,németül, olaszul és spanyolul. Az előadásokról a honlapon lehet tájékozódni. Van egy múzeum is,amelynek a látogatása ingyenes.

A kocsma éjfélig van nyitva, hozzáértők szerint nagyon jó a csapolt Kwak és a Maredsous (ezt csapolva kevés helyen lehet kapni). A  Guardian brit napilap szerint a legjobb 10 belga kocsma egyike.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése