2012. május 29., kedd

Les gaufres-azaz goffrik 1. A liège -i gaufre




A gaufre szó a francia gâteau de cire d'abbeille kifejezésből származik, ami apátsági mézes süteményt jelent (én először viasznak fordítottam, de közben rájöttem, hogy a lépesmézet is így nevezik). A gaufre hívei szerint "facile á préparer, économique et si savoureuse...", azaz könnyen elkészíthető, gazdaságos és olyan finom...

A brüsszeli gaufre-nak párja nincs... A baj csak az, hogy az a gaufre, amit a Grand Place környékén árulnak, a liege-i gaufre. Belgium a gaufre-k földje: van brüsszeli, flamand, apátsági mézes és még legalább 10 féle. De a leghíresebb és legfinomabb a  liège -i. ("liezsi)

Sajnos, Belgiumon kívül kicsit nehéz kivitelezni,mert szükséges hozzá egy speciális alapanyag,a gyöngycukor (grain perlé) amit Belgiumban és Franciaországban forgalmaznak.. De hogy más országokban van-e ilyen, azt sajnos, nem tudom. Mindenesetre megmutatom a dobozt, bármelyik nagyobb élelmiszerboltban lehet kapni (Carrefour, Delhaize). Turistáknak különösen ajánlom, goffrisütővel rendelkező ismerősöknél nagy siker lehet. ( fél kg-os kiszerelésben kapható). Ez egy óriási adag, 6-8 emberre elég.

Hozzávalók

750 gramm finomliszt 
2,7 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához
7 gramm friss vagy 2 csomag szárított élesztő
fél zacskó vaníliáscukor
3 tojás és 2 tojássárgája
15 g só (egy nagy csipet)
400g puha vaj vagy margarin
500g sucre perlé (grain perlé)

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral 1 dl langyos tejben (a szárított élesztőt nem kell). A többi hozzávalót a sucre perlé és a vaj kivételével jól összedolgozzuk. Lefedve 30 percig pihentetjuk langyos helyen, majd belegyúrjuk a vajat és kis adagokban a sucre perlé-t. Furcsa lesz a tészta, de ne rémüljünk meg. Újabb 15 percig pihentetjük (lehet egyben, de szétszedhetjük akkora adagokra, amennyi egyszerre befér a sütőnkbe). Előmelegített goffrisütőben 100g-os adagokban 3 percig sütjük. Tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel, olvasztott csokoládéval tálalhatjuk,de a gyerekeim szerint otthoni baracklekvárral a legjobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése