2013. február 25., hétfő

Pókember-torta és néhány tipp születésnapi zsúrhoz



Belgiumban, ahogy otthon is, két választási lehetősége van a szülőnek, ha születésnapi zsúrt szeretne a gyereknek: játszóház vagy otthon.

A játszóház drágább, de kényelmesebb megoldás. Fizetni kell a belépőjegyet a gyerekeknek, italt, tányért, néhol tortát is ők biztosítanak. Az ital rendszerint grenadin-szörp (ez elvileg piros gyümölcsökből készül, de arra érzékeny szülők nyilván a hajukat tépnék, ha bevizsgáltatnák), a torta sem csúcsminőség, de a gyerekeket úgysem ez érdekli. Ha van animátor, akkor jobb a helyzet, ha nincs akkor gyakorlatilag a gyertya elfújása idején vannak együtt, ettől eltekintve pedig fel-alá rohangálnak 200 másik ott tivornyázó gyerek között. Ehhez persze kellenek a szülők is, akik árgus tekintettel figyelik a gyerekeket, nehogy eltűnjenek.
Voltunk olyan játszóházban, ahol a gyerekek felmásztak egy kötélen az emeletre, ahová a szülők nem mehettek fel és utána kamerákon lehetett követni a mozgásukat. Már ha éppen arra jártak. Ha nem, akkor csak a malmozás maradt, hogy a gyerek mikor unja el végre és mászik le újra közénk...

Egy olyan játszóházat ismerek, ahol már többször jártunk, viszonylag új és színvonalas játékok vannak. (a Stardust a Forest National mellett) Biztonsági kapu is van, így esélytelen, hogy a kisgyerek egyszerűen kisétáljon.

Ha tavaszi vagy nyári gyerekünk van, akkor ki lehet menni a Bois de Rêves-be, ahol grillsütőt lehet bérelni. Amíg a gyerekek játszanak vagy strandolnak, a szülők megsüthetik az ebédet.

Szóba jöhet még a kisvasút, ahol a vonatozáson túl elég nagy a füves tér a szaladgáláshoz vagy a focihoz. A körülmények elég "egyszerűek", de ha az ételt-italt mi visszük, ez is érdekes lehet.

Kisebbik fiam februárban született, úgyhogy a szabadtéri lehetőségek a farkasordító hideg miatt kiesnek. Így mi itthon tartjuk a zsúrt. Sok gyerek jön és a  szülők is, mert amíg a gyerekek játszanak, mi addig a konyhában beszélgetünk.

Minden évben a torta a sarkalatos pont. Egyrészt nagy torta kell, másrészt olyan, amit lehetőleg sok gyerek szeret. Klasszikus magyar típusú, piskóta alapú vajkrémes tortát itt nem lehet beszerezni, a patisserie-ben vásárolható tortákat pedig nem eszik meg.

Az ünnepelt 2 éve Verdás tortát szeretett volna, ilyet csak a Carrefour-ban (helyi szupermarket) lehetett venni. Bűn rossz csokoládétorta volt, a tetején két dimenziós ehető papírból készül McQueen képpel, gyakorlatilag hozzá se nyúltak a gyerekek. A következő évben megint "verdáztunk", az erről szóló viszontagságos kalandjaink itt olvashatóak. Tavaly kamiontorta kellett, ez finom lett, de rettenetesen csúnya...

Idén elég határozottan elkötelezte magát a Pókember mellett. Kész torta esélytelen volt, úgyhogy elkezdtem vadászni marcipán pókemberre vagy ehető papírra. Az anderlecht-i Corában van egy cukrászkellék bolt, ahol sokféle érdekes dolgot be lehet szerezni, de ezeket nem.... Úgyhogy beláttam, ebből megint fondant lesz, amit nem túl bonyolult megcsinálni, színezni viszont nagyon. A festékek borsos árát látva már feladtam az egészet, amikor ugyanott, a Casa-ban ( ez egy lakberendezési-konyhafelszerelési bolt, sok helyen van Brüsszelben, pl. a City 2-ben a Rue Neuve-ön), találtam előre színezett fondant-okat a szivárvány minden színében. 1,99 euro egy csomag -a mi tortánkhoz egy kék,  egy piros, és egy fekete kellett. Ezeket gyurmaként lehet használni. Szobahőmérsékleten kell tárolni, kicsi vajjal lehet puhítani és akkor könnyen gyúrható. Ha nyújtani akarjuk a torta bevonásához, akkor liszt helyett porcukrot használjunk, hogy ne ragadjon. A porcukor miatt fehér lesz, de vizes ecsettel simán letisztíthatjuk.
Nekünk fehér fondant is kellett a Pókember szeméhez, ebből én gyúrtam egy kis adagot az alábbi recept szerint.
A torta hagyományos piskótatorta (4 lapos, csokoládékrémmel ( receptek itt). A díszítést a lányom csinálta a következőképpen: Kinyújtotta a kék fondantot és bevonta vele a tégla alakú, A4 papírnál kicsit szélesebb tortát. A Pókember arcképét a net-en találta és kinyomtatta egy A4-es papírra. A kivágott sablont ráhelyezte a kinyújtott piros fondantra, kivágta, majd egy tűvel átpöttyözte a vonalak (pókhálók) helyét. A fejet vajjal felragasztotta a kék alapra. A fekete fondantból vékony csíkokat vágott ki majd vajjal ráragasztotta a megfelelő helyekre. A szemet fehér fondantból vágta ki, ugyancsak a szabásminta alapján.

Azt le se írom, mennyi időt vett igénybe, de a kicsi annyira örült neki, hogy megérte....

1 megjegyzés: