2015. április 16., csütörtök

L az autón, avagy szerezzünk jogosítványt BelgiumbanKevés bizarrabb élmény van annál, amikor az embert a lánya fuvarozza. Friss jogosítvánnyal. Friss belga ideiglenes jogosítvánnyal.

Itt ugyanis ilyen is van. Először is elmegy az ember az autósiskolába és kifizet 20 órát. Gyorsan levezeti és ha úgy ítélik meg, hogy fog ez menni, elmegy KRESZ-vizsgára. Ha ez is megvan, akkor irány az önkormányzat és kap egy ideiglenes jogosítványt, amely kizárólag Belgium területén érvényes 18 hónapig  a következő feltételekkel:-egyedül vezethet vagy legfeljebb két olyan személyt vihet, akinek legalább 8 éve van B kategóriás
jogosítványa.
- pénteken, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon nem vezethet este 10 óra és másnap reggel hajnali 6 óra között
- ha kétszer megbukik a gyakorlati vizsgán, akkor újabb 6 órát kell vennie, mielőtt nekifutna harmadszor is.

Az igazi gyakorlati vizsgára leghamarabb 3 hónap ideiglenes jogosítvánnyal történő gyakorlás után lehet jelentkezni. Addig ki kell ragasztani a nagy L (az angol learner-tanuló rövidítése) betűt az autóra,  amit az önkormányzat ad az ideiglenes jogosítvánnyal együtt. ( van aki szerint a L= Le Belge...)
A mienkhez képest nem túl szigorú a rendszer, Sőt. Létezik 36 hónapig érvényes, ideiglenes jogosítvány, feltétele a betöltött 17. életév. Ehhez mindössze 6 gyakorlati órát kell venni,, cserébe viszont mindig kell egy kísérő, úgynevezett guide, tehát egyedül nem vezethet. A guide belga lakcímmel rendelkező személy, akinek legalább 8 éve van jogosítványa. Ez igazi low budget megoldás.

Voltak ennél szebb idők is. Az 1960-as évekig betöltötte az ember a 18, életévét, bement az önkormányzatba, aztán kapott egy jogosítványt. Ennyi. Jogosítványt nem nagyon szokás visszavonni, 90 év felett is vígan vezetnek.

Így aztán érthető, hogy nem csinálnak problémát egy kis koccanásból és virágzik a biztosítási piac.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése