2015. május 10., vasárnap

Állatkertek 1. - Maubeuge, avagy a lámák meg a Match...



Gyerekkel állatkertbe menni jó. Annyit kell eldönteni, hogy állatokat akarunk nézegetni vagy az " oroszlánt, zsiráfot, vízilovat és egyéb "főállatokat" megtekinteni. " 

Vannak állatkertek, amihez egy egész nap is kevés és a hatodik óra elteltével a család üveges szemekkel keresi a fókát, amit a kicsi látni szeretne, de egy óra járásnyira van a kengurutól, amit szintén meg kellett tekinteni. Ilyen állatkert Planckandael, amit még sosem sikerült egy nap alatt körbejárni.  Persze jó, hogy az állatoknak rendes kifutója van, legalább nem lehet lelkiismeret furdalásunk, hogy miattunk kínozzák őket. De olyan hatalmas a tér, hogy inkább bérletet érdemes venni és több fordulóban megnézni. Még úgyis megvan a veszélye, hogy a nem extrém állatbarát gyerek elunja magát és haza akar menni. 
A másik választás a kicsi állatkert, amit simán be lehet járni, van benne minden, ami kell. Ilyen az antwerpeni, ahova Brüsszelből vonattal érdemes menni, mert  a pályaudvar mellett van és így nem kell a parkolással bajlódni. 
Ha autóval mennénk inkább, akkor mindenképpen Maubeuge-t ajánlanám, ami ugyan egy órányira van, Franciaországban, de szinte végig autópályán haladhatunk.

A parkolás ingyenes, a belépőjegy felnőtteknek 9 euro, gyerekeknek 3-16 évig: 5 euro, 3 évnél fiatalabb gyerekeknek nem kell fizetni, (összehasonlításul: Antwerpenben felnőtteknek:22,50 euro, gyerekeknek:17,50 euro, 3 év alatt ingyenes). A nyitvatartásról a honlapon lehet tájékozódni.

Az állatkert a város közepén fekszik, 2 óra alatt bejárható még akkor is, ha megtekintjük az elefántok fürdését meg a zsiráfok etetését. 



Nincsenek sokan, nem kell a nyakba felvett gyerekkel kunsztozni, hogy lásson valamit és nem kell folyamatosan rettegni, hogy mikor tűnik el egy túlságosan belelkesült 5 éves.

Van fehér tigris, oroszlán, víziló, zsiráf - ezenkívül még rengeteg minden, de például a jegesmedve-fóka részleg hiányzik. Hüllőkből is be kell érni az óriásteknősökkel, úgyhogy vadállatos könyvet ne vigyünk a gyerekkel, mert ha pipálgatni kezd, nagy bajban leszünk.




Van egy "erődszerű rész" ahol egy lámacsorda van, őket nem kerítették el és szabadon lehet sétálgatni közöttük. Elég szürreális a jelenet a helyi Match-bolttal a háttérben. Viszont kivétel nélkül mindenki, a felnőttek is le vannak nyűgözve tőlük. 




A legvidámabb részleg a három Potamochere, azaz vörös folyami disznó, akik fáradhatatlanul róják a köröket körbe-körbe, legalább 20-at számoltunk össze, amíg ott voltunk. Őket a vízilovakkal szemben lehet megtalálni.



Láthatóan sokan szeretik ezt az állatkertet a helyiek közül. Ők különösen, még az esküvői fotózást is itt ejtették meg.




Ha meg nem volt időnk nagybevásárlásra és összekötnénk a kellemest a hasznossal, az állatkert után beugorhatunk Louvroil-ba, ahol van egy hatalmas bevásárlóközpont, Auchannal és rengeteg egyéb bolttal, 5 percre az állatkerttől. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése