2013. január 3., csütörtök

Újévi séta Forest-ben



Újév napján sétára indultunk Forest-ban, pontosabban a Place Saint-Denis-re. Forest Brüsszel egyik dél-nyugati kerülete, bizonyos részei elegánsnak számítanak, más részei a bevándorlók nagy száma miatt nem
annyira.
A Place Saint Denis az utóbbiba tartozik. Dacára annak, hogy január 1-ét írtunk, szinte minden nyitva volt. Lehetett hajat vágatni, ebédelni, vásárolni (akár bútort is) a környező boltokban. Az egyik arab üzletben ismerős arcra lettem figyelmes.  Hegyekben állva. Akármi legyek, ha ez nem Stahl Judit!  És igen ő  volt az. Úgy látszik, tényleg világhírű lett, ha Belgiumban is az ő.nevével hirdetik a Tefal termékeket ...

Továbbhaladva érdekes táblát találtunk:


Akár utcatábla is lehetne, mert azok is pontosan így néznek ki.  De ez franciául és flamandul arra figyelmezetet, hogy tilos etetni a galambokat. Mindezt megerősítve Forest címerével, a belga és az EU zászlóval. Rend a lelke mindennek.

Ez pedig az forest-i apátság, amit a Benedek-rendi szerzetesek 1105-ben alapítottak.Nagyon szép, de kissé elhanyagolt állapotban van. Hetente egyszer belül is meg lehet nézni, idegenvezetővel, ingyenesen.



Hazafelé elhaladtunk a forest-i kisvasút mellett, ami ilyenkor nem üzemel, de kedvcsinálónak mutatok egy képet róla:




Tavasztól őszig tart nyitva. Ígérem, a nyitást előre jelzem, mert ilyenkor Angliából és Franciaországból is idesereglenek a kisvasút szerelmesei. Érdemes egyszer megnézni.

Boldog újévet kívánok minden kedves Olvasómnak!

3 megjegyzés: