2013. május 1., szerda

Ej, haj gyöngyvirág, avagy éljen május elsejeMájus elseje a munka ünnepe -gondoltam én hosszú évekig. Ha május 1, akkor felvonulás (egyszer én voltam a BÉKE feliratban az ékezet a Dózsa György úton) és majális. Virsli és sör. Májusfa, amit vidéken még most is kapnak a lányok. De a gyöngyvirágot nem ünnepeltük...

Évek óta figyelem, hogy május 1-én minden utcasarkon gyöngyvirágot árulnak Brüsszelben. Nem sokat, csak egy-két szálat tekernek celofánba, esetleg egy rózsát is tesznek mellé. Elég borsos áron adják, mégis nagyon sokan vesznek belőle. 

 A gyöngyvirág az újjászületés és a tavasz szimbóluma, így nem véletlen, hogy ez a virág lett a szerencse jelképe is. 

Franciául "muguet"- ('mügé')-nek nevezik, ami a muscade (szerecsendió) szóból jön és erős illatára utal. (a muguet-t a Google rigónak vagy szájpenésznek fordítja....no comment) 

A görögök szerint Apollón gyöngyvirágból teremtett pázsitot a Parnasszuszra, hogy a kilenc múzsa lábát ne sértse fel semmi. A kelták május elsején ünnepelték a Beltane-t, ami a virágba borulás és a szerelem ünnepe. Szerintük a gyöngyvirág szerencsét hozó növény volt, olyan, mint nálunk a négylevelű lóhere.

1561-ben IX. Károly francia király hivatalosan is a gyöngyvirág ünnepévé tette május elsejét amely napon a hagyomány szerint az ajándékba adott gyöngyvirág szerencsét hoz. 

Az év egyik legkülönlegesebb bálja volt a gyöngyvirág-bál. Ez az egyetlen bál, ahol a fiatalok szülei nem vehettek részt. A lányok fehér ruhába öltöztek, a fiúk pedig gyöngyvirágot tűztek a gomblyukukba.A tradíció most is él, de a szabályokat már nem veszik ennyire komolyan. 

2012-ben Franciaországban 50 millió szál gyöngyvirágot termesztettek, elsősorban Nantes környékén és csak tavaly május elsején 25,5 millió euro értékben vásároltak gyöngyvirágot. A belga számokat nem ismerem, de láthatóan komolyan veszik az ünnepet. Ahogy Svájcban, Luxemburgban és Andorrában is.

Azért a munkát is megünnepelték, hagyományosan a Place Rouppe-n ingyen koncert, sör és virsli fogadta az érdeklődöket. 

3 megjegyzés:

  1. Szeretem a blogodat olvasgatni, egyrészt a frappáns szövegekért, másrészt, mert ott élnek a rokonaim. Brüsszeltől 100 km-re Morialme-ben. Csodás kis falucska. Ma épp én is a régi ünnepről írtam... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a blog! Megnéztem Morialme-t itt a net-en, a képek szerint tényleg szép kis falu. nemsokára pont Namur felé megyünk kirándulni, ha arra járok, lefényképezem.

      Törlés