2013. július 26., péntek

Itt a nyár, kiránduljunk! - Domaine provincial Kessel-LoHuizingen után egy másik domain: Kessel-Lo (a névre kattintva a domain-ről olvashatunk). Brüsszeltől- kerülettől függően- 40-50 km az út. (Leuven közelében van). Az E 40-esen, majd az E 314-esen kell menni és a 20. kijáraton lefordulni Kessel-Lo felé. A GPS-be a Kessel-Lo, Gementeplein 5.-t írjuk be. A domain körül négy parkolót alakítottak ki, a parkolásért 2 eurot kell fizetni. Nyáron 9-21 óráig, egyébként 9-19 óráig van nyitva. A belépés ingyenes, de a helyi "attrakciókért" fizetni kell. 

Ilyen például a csónak, amellyel egy kis tavon keringhetnek körbe-körbe a gyerekek. (felnőttet még nem is láttam benne). Ára 3,50 euro fél óránként.


Gyerekeknek bérelhetünk biciklit, gokartot, rollert, amivel aztán kedvükre száguldozhatnak egy kis közlekedési parkban, amit jelzőtáblákkal és igazi villanyrendőrrel szereltek fel. Arra azért kisebb gyerekeknél készüljünk fel, hogy a lejtősebb területen folyamatosan nekünk kell a járművet feltolni a dombra, úgyhogy önfeledt pihenésre ne számítsunk...


A meleg belga nyárban (meg a hidegben is) sokan látogatják a strandot, ami májustól szeptember közepéig tart nyitva. Az árakról itt tájékozódhatunk. Férfiakat és kisfiúkat csak zárt fürdőnadrágban engednek be (bermuda fazonú, combon lebegő fazon kizárva), de ha valaki nem rendelkezik ilyennel, a pénztárban vehet magának. L-es méretig. Úgy látszik, errefelé nincsenek testesebb népek....


A játszótér természetesen ingyenes és nagyon színvonalas. Sok  csúszdával felszerelt mászóvár van, földalatti alagutakkal


A nagyobb gyerekeket igazi akadálypályák várják. Ez a kis ház-ahogy az alatta álló ember méretéből is látszik- elég magasan van. Be- és kijutni csak kötélen keresztül lehet.


Az én kedvencem a kicsi ökopark rész. A mocsárból a spirál alakú szerkezettel vizet lehet felhúzni, amit kicsi zsilipekkel, gátakkal lehet terelgetni.


Van egy miniállatkert is: kecskékkel, szamarakkal, csüngőhasú malacokkal.


A legutolsó látogatásunk alkalmával kipróbáltuk a vízibiciklit a nagy tavon. Ajánlom  mindenkinek, mert szép a táj és közelről meg lehet figyelni a vízimadarakat. Evezni is lehet, de akkor záróra előtt legalább egy órával érkezzünk. (3,5 euro volt itt is egy vízibicikli ára)


És a végére, hogy ünneprontó legyek: jön majd az ősz és vele együtt az őszi kikerics. A játszótértől nem messze sokat lehet majd látni belőle Kessel-Lo-ban, de a gyerekek ne nyúljanak hozzá, mert a növény mérgező. Ha már kikerics, akkor itt van a legszebb vers róla (ez pedig a magyar fordítás). Ha meg egyébként is szeretjük a költőt, akkor nem kell nagyon messzire menni : Stavelot-ban , Spa mellett van az Apollinaire-múzeum...4 megjegyzés:

 1. Németes pontosságú leírás mediterrán jókedvvel és életszerűséggel: jó ötvözet :)
  Auguri, Pali

  VálaszTörlés
 2. Mindig rájövök, hogy bár már többször is voltam itt, még a felét se láttam. Ökopark? Állatkert? Ezek nekem teljesen újak.

  VálaszTörlés
 3. Kedves Mónika! Elnézést, hogy ismeretlenül írok neked: de Az év vége felé Brüsszelbe fogunk költözni a családommal. Két pici gyerekünk van (1 éves és 3,5 éves kisfiúk). Főleg gyerekekkel kapcsolatos infókat szeretnék begyűjteni (bölcsi, ovi, orvos..stb.)és, hogy velük milyen költözni. Neten találtam a blogodat, az ovis bejegyzések kapcsán, és gondoltam megkérdezem, hogy nem írhatnék -e neked priviben, mert látom, hogy azért te eléggé képben vagy ezzel a témával is. snikoletts@gmail.com az én email címem. Én esetleg írhatnék neked priviben? Milyen email címre? Előre is köszi a segítséget! Üdv.: Cs.Niki

  VálaszTörlés