2014. május 31., szombat

Hahó a tenger! - Cadzand-Bad, avagy irány HollandiaHa a tengerre akartunk menni, hosszú ideig Oostende volt a cél. Szerettük a tengerparti sétányt, a halpiacot a friss rákokkal,  a strandot, ahol a bevándorló párok férfi tagjai fecskében napfürdőztek, miközben a nők fekete lepelben ültek a homokban. Szerettem a caricole-t, a kürtcsigát, amit  gusztustalan lében főznek nagy kondérokban, viszont finom, és a kocsmákat, ahol a teraszon gránátalmaszörpös sört iszogattak a bátrabbak.
De nagyon nehéz parkolni (tudok azért jó helyeket) és messze van a strand. Így aztán kezdtünk új helyeket keresni, így jutottunk el Cadzand-Bad-ba. Ez már Hollandia, de nekünk háztól-házig 2km-el van messzebb, mint Oostende.
Cadzand-Bad egy kis fürdő falu, homokos stranddal, ahol a gyerekek jól szemmel tarthatóak, kiváló homokozó terep. A tenger néha partra sodor egy-egy medúzát, kagyló is van bőséggel..Nincsenek nagyon sokan, főleg ilyen időben, mint a mai (20 fok volt ugyan, de fújt a szél). A bátrabb hollandok fürdőruhában napoztak és többen bemerészkedtek a vízbe is. 

A kevésbé bátrak nyakig felöltözve  sétáltak vagy bicikliztek a kiépített utakon. Volt, aki csak üldögélt a teraszokon, és egy-két sör mellett élvezte a napsütést.

Ha valakinek van kedve ellátogatni ide, akkor a központban érdemes parkolni, a Strandhotel környékén. Ez a parkoló fizetős, 3 euro 2 órára, (11-től 18 óráig kell fizetni) sajnos, ennél hosszabb időt nem engedélyez. A parkolóval szemben van egy út, ami egyenesen felvisz a dűnére és levisz a strandra. (kb. 5 perces út)
A strandon van egy étterem is, de a parkoló mellett is ehetünk, pl. egy ilyen salátát ebédre. ( Gemengde salade, óriási adag, a felismerhető alapanyagokon kívül articsókával, amszterdami marinált gyöngyhagymával, aszalt paradicsommal
Van sokféle pizza is és fagylalt is minden mennyiségben. Egy kis Spar is helyet kapott az üzletsoron, úgyhogy vehetünk krentenbollen-t, holland mazsolás zsemlét és sokféle holland specialitást. Itt van a biciklikölcsönző, 7 euro-ért a mienk lehet 4 órára egy igazi holland bicikli.
Hazafelé kis falukon keresztül Gent felé hozott a GPS. Engem mindig lenyűgöznek a holland vidéki családi házak, bármelyikre ki lehetne tenni a "tiszta udvar, rendes ház" feliratot. Sok helyen függöny sincs (télen nagyon kevés a fény), látszik, hogy patikarend van belül, az ablakban pedig mindig van valamilyen dekoráció: 2 szobor, 2 váza, 2 cserép orchidea vagy 2 porcelán vadkacsa....

Végül egy kanapé-eredeti holland design :és egy hirdetőautó, aminek a tetején érdekes feliratot olvastunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése