2013. április 2., kedd

Április elseje Belgiumban és az idei év legnagyobb 'átverései'


Belgiumban az április elsejei  tréfákat poissons d'avril-nak, azaz áprilisi halnak hívják. A gyerekek ilyenkor papírból kivágott halakat ragasztanak egymás hátára, ezzel jelezve, hogy bolondot csináltak a másikból. Meglepő, de ennek a bugyuta kis szokásnak komoly történelmi hagyományai vannak. 

Franciaországban ugyanis 1564-ig április elseje, a Boldogasszony ünnepe, volt az új év első napja, amit az emberek úgy ünnepeltek, hogy megajándékozták egymást. Népszerű ajándék volt többek között a böjt alatt előszeretettel fogyasztott hal. 1564-ben a francia király úgy döntött, hogy attól kezdve január elseje lesz az új év első napja. A hír azonban nem terjedt kellő gyorsasággal, így a fővárostól távoli településeken élő emberek közül sokan  még évekkel később is április elsején ünnepelték az újévet. Ezeket az embereket rendszerint kinevették és valamilyen halat jelképező álajándékkal lepték meg. Így lett az április elseje a bolondok napja, azoké, akik nem fogadják el vagy sajátosan értelmezik a valóságot.

Április elsején a médiában is gyakran jelennek meg álhírek. Nemzetközi szinten valószínűleg a Youtube megszűnéséről szóló hír viszi a pálmát, de van miből válogatni Belgiumban is.

Íme néhány az érdekesebbek közül:
- A Sárközy házaspár Brüsszelbe költözik. A hírek szerint Uccle-ben fognak bérelni egy Bois de la Cambre-ra néző lakást.
- Gerard Depardieu indul a 2014-es belga választásokon.
- Forma 1-es pályát építenek Brüsszel belvárosában. A start az ötsávos Belliard-on lesz :-)
- Ferenc Pápa, aki nem szeret utazni, ellátogat a brüsszeli Mini Európába, hogy egy nap alatt letudja egész Európát. Ha-ha-ha...
- Szeizmikus mozgásokat mértek és szökőártól tartanak a Lacs de l'Eau tavainál Hainaut megyében.

Aki szeretne többet megtudni az április elseje történetéről, az április 7-ig megtekintheti Namur-ben a Passion d'avril  című kiállítást. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése