2013. április 11., csütörtök

Itt a tavasz, kiránduljunk! - Domaine provincial de Huizingen
Itt a hétvége és talán tényleg itt a tavasz (vagy a nyár) is a meteorológia szerint. Belgiumban több ún. domaine provincial van, amely különböző szabadidős tevékenységekre nyújt lehetőséget. Elsőként Huizingent ajánlanám, ami minden szempontból ideális kirándulóhely: van játszótér, miniállatkert, botanikus kert, sportpálya és ha nagyon meleg lenne (a belgáknál a 20 fokot már annak tekintjük), akkor strandolni is lehet.

Ezzel nagyjából le is írtam, miért érdemes ellátogatni ide, úgyhogy kedvcsinálónak következzen néhány igazi érdekesség.

1. Játszótér, helyesebben játszóterek

A lenti játszótér kicsit Halloween- Harry Potter stílusú, lásd a fenti várat. Szerepjátékhoz ideális. Mellette van egy pár hinta és néhány olyan eszköz, amire egy mozgásfejlesztő is elégedetten bólintana. Faragott mászókák és mérleghinta, ahogy illik. Kötélpálya, hogy az egyensúlyérzékkel is minden rendben legyen. Kisgyerekeseknek fontos szempont, hogy nagyon közel, egy kis faházban tiszta, kulturált WC van és nem kell a bokrok között  megoldani a kérdést. Amíg egyesek végzik a dolgukat, a várakozók torztükörben nézegethetik magukat.Van egy körhinta is, mellette pedig büfé. Itt láttam életemben először sült krumpli automatát meg egy jégkrémautomatát, amely rögtön megmutatja, hány kalóriát kell lemozognunk, ha befalunk egy Mars szeletet.A fenti játszótérhez egy meredek dombot kell megmásznunk és amíg a szülők kilihegik magukat, a gyerekek megrohamozhatják az óriáscsúszdát vagy csúszhatnak egyet a drótkötélpályán. Ősszel gyűjtögető hajlamúaknak nagy örömet szerezhet az öt szelídgesztenyefa.
2. Flóra, azaz minden, ami növény...


Az arborétum minden évszakban nagyon szép, tavasszal különösen. Rengeteg hagymás növényt ültettek, amikor két hete ott voltunk, már nyíltak a nárciszok és a krókuszok ( a hideg miatt még biztosan nem virágzottak el). 
Van fűszerkert is és sok különleges cserje. A nevüket latinul is kiírják, úgyhogy a botanikában járatosak abból is következtethetnek, mit is látnak pontosan. Két kedvencem is van: az egyik ez a facsoport, amelyiknek nagyon szépen látszanak a gyökerei:


A másik pedig az a gyümölcsöskert, amelybe kizárólag régi belga fajtájú gyümölcsfákat ültettek. A fák még nagyon kicsik, de az alábbi táblán látszik, hogy melyik milyen gyümölcsöt terem majd. Néhányat közülük: a Bigarreau cseresznyét és a Renette típusú almát Magyarországon is termesztik.
Fauna, azaz minden, ami állat...

Van egy kis állatkert, ahol mindenféle négylábú és kétlábú háziállatot figyelhetnek meg a gyerekek: birkát, nyulat, kacsát, a világ legkövérebb tyúkjait (a kép nem adja jól vissza a méretet, egyszerűen hatalmasak). Van páva is és többféle papagáj, (a képen hullámos papagájok) elsősorban a Brüsszelben széles körben elterjedt barátpapagáj (ez megér egy külön posztot, addig is látogassanak el a Montjoie parkba és nézzenek fel a fákra.)És ha igazán szerencsések vagyunk, a tavon éppen akkor landol egy vadlúdcsapat, úgyhogy élőben láthatjuk Nils Holgersson kalandjait,Sport és strand

Bevallom, a strandon még sosem voltunk, de kedvcsinálónak itt egy kép:Emellett télen-nyáron elérhetőek a teniszpályák, van futballpálya (ezen a helyi csapat játszik, nem tudom, lehet-e használni) is. A gyerekeknek a nyári hónapokban trambulinok segítenek levezetni az extra energiákat. (1,5 euro negyed órára).

Étterem

A domaine területén levő kastélyban egy elegáns étterem működik, az árak is ennek megfelelőek..


Megközelítés, belépők

A domain címe: 1654 Huizingen-Beersel Torleylaan 100. Az E19-es autópályán Párizs-Charleroi irányában, a 20-Alsemberg kijáratnál kell lemenni, innen táblák mutatják az utat. Uccle-ből negyedóra alatt oda lehet érni.
A park áprilistól szeptemberig 9-20 óráig tart nyitva. A belépő felnőtteknek 2,5 euró, gyerekeknek 1,5 euro.
Az uszoda belépő 2,5-7,5 euró körül van.
Az év többi részében a park 9-től napnyugtáig tart nyitva és a belépés ingyenes.
A bejáratnál levő nagy parkolóban tehetjük le a járművünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése