2013. december 22., vasárnap

A belga choucroute - azaz savanyúkáposzta sok-sok hússal

Évek óta Brüsszelben töltjük a karácsonyt. Töltött káposzta helyett choucroute-ot szoktam készíteni, mert hála a virslinek és mellé tálalt krumplipürének, a legkisebbnél is sikere van. A szupermarketekben tél táján külön choucroute polc van, ahol a savanyú káposztán kívül az összes húsfélét megtalálhatjuk. Sőt, kész choucroute-ot is vehetünk, ilyenkor még a kötelező krumplipürét is odateszik a tálcára.

A belga choucroute kevésbé bonyolult, mint francia rokona, amelyet Elzászban készítenek. Mondhatnánk-minimalista étel. Kedvenc francia szakácskönyvem, a Cochon et fils szerint a jó choucroute titka a jó hentes. Szerintem a káposzta minősége sem hanyagolható el, de tény, hogy a hentesárun és türelmünkön múlik minden. A belga savanyú káposzta fűszerezése kicsit más, mint a magyaré, ezért ha otthon készítjük, érdemes jól kimosni és átfűszerezni. A hentesáru esetében megpróbáltam pár ötletet adni azzal kapcsolatban, hogy otthon hogy lehetne elkészíteni.

Köretnek burgonyapürét adnak hozzá, amit a szokásos módon készítünk, lehetőleg forró tejszínnel, sok vajjal és egy kis reszelt szerecsendióval. Elsőre szokatlannak tűnik, de nagyon jól egészíti ki a húsos savanyú káposztát.
Hozzávalók (8 személyre)

3 evőkanál olaj vagy libazsír
1,5 kg savanyú káposzta
12 szem fekete bors
12 szem borókabogyó
fél liter száraz fehér bor (legjobb a rizling)
1 babérlevél

Húsfélék-Belgiumban

35 dkg lard fumé (füstölt bacon szalonna)
35 dkg lard salé (sózott bacon szalonna)
1 jambonneau ( egy előfőzött kicsi első csülök)
1 pár saucisse campagne (ez egy speciális kolbász, olyan, olyan mint otthon ún "sonkás páros" volt, de mostanában sokan saucisse polonaise-t, azaz lengyel kolbászt tesznek bele)
16 strassbourgi virsli

Húsfélék- Magyarországon

-itt is lehet füstölt bacon szalonna, de én inkább egy füstölt csülökkel dolgoznék
-sonkás páros kolbász vagy valami hasonló (a lényeg: ne legyen paprikás!!)
-személyenként 1 pár bőrös virsli

Nagy fazékban készítem. Az enyémnek acélből készült füle van, így a sütőbe is be tudom tenni. Az olajon vagy libazsíron megfuttatjuk a darabokra vágott sózott és füstölt szalonnákat (3-4cm széles nagyobb kockákra darabolom). Utána kiveszem a húsokat, beleteszem a savanyú káposztát, kicsit átforgatom, borssal, borókabogyóval, babérlevéllel fűszerezem. Felöntöm a borral és fél liter vízzel. Takaréklángon másfél órát főzöm. (néha beteszem a sütőbe és 130 fokon hagyom egy-két órát főni). Ha menet közben elpárologna e leve, akkor pótolom, lehetőleg borral.


Utána hozzáteszem a kolbászokat és a virslit és még 10 percig főzöm


Tálalásnál kiszedem a húsféléket és külön tálon kínálom. Köretnek tejszínes, szerecsendiós krumplipürét adunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése