2015. október 22., csütörtök

Belgium dobogós a legegészségtelenebbül étkező nemzetek toplistáján

Szerző: Pápai Mónika

De ne örüljünk hamar, mi magyarok még így is megelőzzük. A befutók: Örményország, Magyarország és Belgium.

A LEGJOBBAN ÉS LEGROSSZABBUL TÁPLÁLKOZÓ ORSZÁGOK LISTÁJA

 Legegészségesebb:
1. Chad
2. Sierra Leone
3. Mali
4. Gambia
5.Uganda
6. Ghana
7. Ivory Coast
8. Senegal
9. Israel
10. Somalia
 Legegészségtelenebb:
1. Armenia
2. Hungary 
3. Belgium
4. Czech Rebublic
5. Kazakhstan
6. Belarus
7. Argentina 
8. Turkmenistan
9. Mongolia
10. Slovakia  










Engem személy szerint meglepett ez a statisztika, mert szinte biztos voltam benne, hogy a belgák sokkal egészségesebben táplálkoznak mint a magyarok. Én például sokkal több zöldséget és halat eszem, mióta Belgiumban élek, ezért elgondolkodtatott, hogy mégis minek köszönhető ez az eredmény, mert azért mégiscsak igazságtalan lenne az egészet a sült krumplira meg a gofrira kenni. Elkezdtem egy kicsit jobban beleásni magam a dologba, és rájöttem, hogy a belga konyha tényleg nem is annyira egészséges, mint amilyennek első látásra tűnik.

Nézzük csak meg a leghíresebb belga ételeket. A carbonnade például gyakorlatilag megfelel a mi marhapörköltünknek. A waterzooi egy zöldséges csirkeragu tejszínnel dúsítva. A rakott cikóriát szintén sűrű tejszínes szószban, sajttal sütik. A liège-i húsgombócot édes szósszal öntik le, aminek az alapja az émelyítően édes liège-i szirup, ami olyan borzasztónak tűnik, hogy csakis az ördög műve lehet. És akkor még nem beszéltem azokról a húsételekről, amelyeket söralapú szószokban főznek meg, amiből ugye errefelé igencsak nagy a választék. Szósz, szósz, szósz mindenen!

Flamand carbonnade


A moules frites-nek (kagyló sült krumplival) már a nevéről lerí, hogy egészségtelen, és habár az előző bejegyzésemben igyekeztem megdönteni a belgákkal kapcsolatos előítéleteket, tény és való, hogy ezeket a nehéz szószos ételeket nem lehet mással enni, csak sült krumplival. Esetleg krumplipürével, de csak akkor, ha baconnel van dúsítva. A belgák amúgy nagyon furfangosak tudnak lenni, ha baconről van szó: szinte észrevétlenül csempészik bele az ételeikbe. Ott van például a zöldbabos, krumplis liège-i saláta, (eddig rendben is lenne), diszkréten megszórva pirított baconnel. Vagy sült szalonnával, ami azt illeti, mert nevezhetjük akárhogy, azért, lássuk be, mégiscsak arról van itt szó.

Liège -i saláta


És akkor még nem beszéltünk az édességekről. Ha valaki azt hitte, hogy a belgák tudománya ezen a téren kimerül a csokiban és a gofriban (nem mindegy, hogy liège -i avagy brüsszeli), az nagyon téved. Rengetegféle kekszük, kalácsuk, tortájuk és aprósüteményük is van, bizonyítva, hogy a belgák igen leleményesek tudnak lenni, ha cukrot és vajat adnak a kezükbe.

Craquelin briós


Hogy az adatok tényleg amiatt kedvezőtlenek-e, mert a belgák legkedveltebb ételei természetüknél fogva egészségtelenek (csakúgy mint a magyar ételek), azt nem tudom, mindenesetre érdekes, hogy a 'nyugati' világból egyedül Belgium került fel az összesített tízes listára. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy ha az egészséges vs. egészségtelen ételek fogyasztásának arányát nézzük, Belgium akkor is a negyedik legrosszabb eredményt érte el, Magyarország viszont be sem került az első tízbe.

A globális felmérést 197 országban végezték el, 4,5 milliárd ember bevonásával 1990 és 2010 között. 10 egészséges (pl. gyümölcs, tej, rostok) és 7 egészségtelen (cukrozott ital, zsír, só) étel fogyasztását vizsgálva állították fel a rangsort.

Forrás: Daily Mail

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése