2015. október 1., csütörtök

Hasznos információk Belgiumról

Biztosan észrevettétek, hogy sok minden történt az elmúlt néhány napban a Bonjour Möszjő bácsi blog háza táján. Két új szerzővel bővültünk Niki és Zsuzsa személyében, új designt kapott a blog, készítettünk videókat, és elindítottuk a Facebook oldalunkat is, amelyet, egészen hihetetlen, de már 121-en kedveltetek! Nagyon köszönjük nektek!
Ez megerősített minket abban, hogy érdemes tovább haladnunk a megkezdett úton. A kérdés, hogy mi is ez az út? Írtunk már sok mindenről, a gofritól a sörig, a nyelvtanulástól a bevásárlásig, a galette de roi-tól a gyöngyvirágig. Általában a benyomásainkat, a tapasztalatainkat osztjuk meg veletek. Kihívásokról, buktatóktól, vicces történetekről írunk, de szeretném azt hinni, hogy emellett informálunk is. Hasznos tanácsokkal látjuk el azokat, akik Belgiumba készülnek költözni, vagy még nem régóta élnek itt. (Vagy már régóta itt élnek, de éppen egy új helyzettel szembesülnek, ami ugyebár elég könnyen megeshet, ha az ember idegen országban él.)
Úgy gondoltam, érdemes lenne közzétenni egy összeállítást arról, hogy mire számítson az, aki - akár hosszabb, akár rövidebb időre - Belgiumot választja lakhelyéül.

Költözés, lakáskeresés
Zsuzsa nagyon jól összefoglalta, hogy mire érdemes odafigyelni a lakáskereséssel és a költözéssel kapcsolatban. És azt tudtátok, hogy mi az a kot? Én sem, de Kati posztjából ezt is megtudtam.

Óvoda
Óvodás élményekről én számoltam be igen kimerítően (bocsánat), a sok mondanivalóból három bejegyzésre is futotta. Itt, itt és itt tudjátok elolvasni őket.

Iskola
Kati először a kezdeti nehézségekről írt, azután összeszedte a tapasztalatait az általános és középiskoláról.

Franciatanulás
Kimeríthetetlen téma, szerintem nincs olyan, akinek ne lenne erről valamilyen vicces, vagy éppen kínos sztorija. Írtunk a felnőttkori nyelvtanulás kihívásairól, illetve arról is, hogy mindez mennyivel könnyebb gyerekkorban. Mázlisták!

Főzés
Mivel saját külön bejáratú gasztrobloggerünk is van, az ételek-italok fontos szerepet kapnak a Bonjour Möszjő bácsin. Zsuzsa még ismerkedik a francia konyhával, Kati viszont már profi ezen a téren: ha valakinek honvágya van, süthet magyar kenyeret vagy éppen kakaós csigát (én már kipróbáltam!), de ha valaki szeretne elmélyedni a belga konyhaművészet rejtelmeiben, arra is van ötlete.

Bevásárlás
Én még a mai napig is előveszem a listát, amiben Kati összeszedte a Magyarországon megszokott élelmiszerek belga megfelelőit. (Az első normális rántott húst ez alapján sikerült elkészítenem.) Ha pedig külföldieket akarunk vendégül látni, akkor se jöjjünk zavarba, erről is írtunk már.

Háziállatok
Ha valaki kutyával együtt jön Belgiumba vagy éppen itt szeretne ebet magának, jó ha elolvassa Niki gondolatait a kutyatartásról, itt és itt.

Jogosítványszerzés
Ezen a téren is akadhatnak meglepetések, jó tudni, hogy mire számíthatunk. És ha minden jól megy, még Bob is lehet belőlünk.

Remélem, hogy segítettem ezzel a kis összeállítással. Szeretném felhívni a figyelmeteket a a bejegyzésekhez tartozó címkékre is (a blog jobb oldali oszlopában találhatóak kicsit lejjebb), amikben bátran böngészhettek, ha egyéb témákról szeretnétek olvasni. Ha pedig kérdésetek van bármiről (na jó, nem bármiről, de olyasmiről, ami Belgiumhoz kapcsolódik), akkor kommenteljetek, vagy írjatok Facebook-on! Ha tudunk, válaszolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése