2015. október 4., vasárnap

Les Gaufres, azaz goffrik - 2. A brüsszeli gaufre





Még a blog elején elkezdtem egy sorozatot a belga gaufre-okról és most eszembe jutott, mert gaufre-ot sütöttem reggelire. Van egy pár belőlük: brüsszeli, meleg flamand, apátsági mézes... A liège -iről már írtam, most a másik híres következik.

A brüsszeli gaufre egészen más, mint a liège -i,  légère et croustillante ('lézser é krusztijant'), azaz könnyű és ropogós, ellentétben a másikkal, ami tele van karamelldarabkákkal. Ezt a gaufre-ot szokták tejszínhabbal és gyümölcsökkel vagy csokoládémártással tálalni.




Sokadszor gyürkőzöm neki, és mindig ugyanaz a tapasztalatom: nagyon finom, de sajnos, ugyanolyan, mint a palacsinta: az első rendszerint nem sikerül: beleragad a sütőbe. Az enyémbe legalábbis mindig, de ez nem jelzi, hogy elég meleg-e, illetve letelt-e a goffri sütéséhez szükséges idő. A harmadik legeslegnagyobb hibája, hogy nem lehet kivenni a sütőlemezt, csak helyszíni kapirgálás lehetséges.
Próbáltam már vajazni a sütőt, olajozni is. Hiába. Az elsőnek annyi. Úgyhogy bele kell kalkulálni a mérgelődést, az extra időt vagy venni kell egy kivehetőlemezes sütőt. És nyugalom, ha elég hosszú ideig sütjük, a többi már szép lesz. Mellesleg a morzsás elsőnek is nagy keletje van mindig.

Hozzávalók:

125 gramm liszt
4 tojás
100 gramm vaj
250 ml tej
100 gramm kritálycukor
1 vaníliarúd
csipetnyi só

A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal (vagy a vaníliáscukorral) és utána 10 percig állni hagyjuk. A vajat felolvasztjuk.( a vaníliarudat kivesszük).A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a vaníliás tejet. A tejes-tojásos keverékhez adjuk a csipetnyi sót, majd kis adagonként a liszthez keverjük. Hozzáöntjük az olvasztott vajat és alaposan összedolgozzuk.
Végül a tojások fehérjét habbá verjük (ne legyen nagyon kemény, olyan állaga legyen, mint a tejfölnek, amit még nem kevertünk össze). A habot óvatosan a tésztába forgatjuk.
A goffrisütőt felmelegítjük (legalább 5-10 perc, szerencsés esetben lámpa jelzi.) Ezután merőkanállal belemerünk egy adag tésztát és minimum 5 percig sütjük a goffrit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése