2015. október 6., kedd

Napi kisszínes: Testvérek...

Ottignies-ben autózunk. A GPS valamiért megbolondul, össze-vissza mutat mindent.
A végén kiírja: Veszprém.
Na ennek annyi, valahogy magyar térképre keveredett. Nézzük csak, hol vagyunk, utcatábla : avenue Veszprém.
Megint tanultam valamit. Veszprém testvérvárosa: Ottignies-Louvain-la-Neuve. És Veszprémben is van egy Ottignies utca (most néztem meg a Google térképen).

Itt van még egy pár testvér meg egy partner:

Fonyód - Mettet
Deszk - Ninove
Szeged -Liège
Pécs - Namur (ők csak partnerek)
Kiskunfélegyháza - Eeklo
Tatabánya- Saint-Ghislain
Gödöllő- Turnhout

Ha már így beleástam magam a témába, megnéztem, hogy mit is takar ez a "testvérváros" dolog Földrajzilag (esetleg politikailag is) távolálló kis és nagyvárosok között jön létre és kulturális kapcsolatot jelent elsősorban. Észak-Amerikában sistercities  ("nővérvárosok") néven futnak, erre természetesen mi más lehetett a hajdani Varsói Szerződés válasza, mint a города-побратимы ('garadá pabratyímü', azaz "fivérvárosok"). Az első testvérvárosi kapcsolat már 836-ban kialakult a francia Le Mans és a német Paderborn városka között. Európában a 2. világháború után lett jelentősége ezeknek a kapcsolatoknak, így próbálták az embereket közelebb hozni egymáshoz. Az Európai Unió a testváros-projekteket (cserediák program, közös fesztivál) 1989 óta támogatja.
Azt, hogy miben különbözik a testvérváros és a partnerváros, nem sikerült kinyomoznom. Gondolom, kevésbé szoros, lehet, hogy csak a távolból szeretik egymást...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése